Kamer verwerpt verblijfsvergunning Mauro

De Tweede Kamer heeft dinsdagmiddag tijdens een hoofdelijke stemming twee moties verworpen die ertoe zouden leiden dat de Angolese asielzoeker Mauro Manuel een verblijfsvergunning krijgt. Mauro woonde de stemming zelf bij vanaf de publieke tribune. Over een motie voor een studievisum is nog niet gestemd.

Voorafgaand aan de stemming deed SP-Kamelid Sharon Gesthuizen een oproep namens bijna de gehele oppositie om ermee in te stemmen. "We hebben nu nog een allerlaatste kans om in te stemmen met een motie die duidelijkheid en zekerheid biedt aan Mauro Manuel." Behalve de gedoogcoalitiepartijen VVD, CDA en PVV stemde ook de SGP tegen. De 'dissidente' CDA-Kamerleden Kathleen Ferrier en Ad Koppejan stemden eveneens tegen.

De CDA-fractie besloot eerder op de dag dat Mauro in Nederland een studievisum moet kunnen aanvragen en niet in Angola. D66 en GroenLinks hadden al een motie ingediend die dit regelt, maar brachten die niet in stemming. Raymond Knops (CDA) noemde dat 'bijzonder'. Voorafgaand aan de stemming zei hij dat zijn fractie er graag mee had ingestemd. Dat de Kamer er nu niet over stemt betekent dat Mauro nog steeds niet de 'gewenste duidelijkheid' krijgt, aldus Knops.