Onderzoek naar storing C2000

Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat onderzoek doen naar de storing bij KPN die dinsdagnacht het communicatienetwerk voor hulpdiensten C2000 lamlegde. Dat laat het ministerie weten.

Het ministerie wil van alle partijen weten waardoor de storing kwam en wat voor gevolgen deze had voor de communicatie. Het onderzoek moet nog deze week worden afgerond.

De Inspectie Openbare Orde en Veiligheid stelt ook een onderzoek in. Dat moet eind augustus gereed zijn.

Het ministerie benadrukt dat het functioneren van het netwerk voor de hulpdiensten van 'fundamenteel belang' is voor hun werk.

Vanaf 01.00 uur begon het systeem in de veiligheidsregio's Zuid-Holland Zuid, Rotterdam-Rijnmond en Hollands-Midden uit te vallen. Door de storing konden meldkamers geen contact opnemen met politiewagens en ambulances die in het gebied reden. Het probleem werd omzeild door mobiel met coördinatoren in het gebied te bellen. Zij konden hun collega's in het gebied nog wel met het systeem bereiken.

Brandweeralarmen van ziekenhuizen en bejaardentehuizen konden door de storing geen sein doorgeven naar de meldkamer als er brand uitbreekt. De ziekenhuizen en bejaardentehuizen werden gebeld met de mededeling dat ze zelf 112 moesten bellen als er brand uitbreekt. Omdat ook vaste lijnen werden getroffen, was het alarmnummer echter niet altijd bereikbaar.

Brandweervrijwilligers brachten de nacht op de kazerne door omdat ze niet konden worden opgepiept. Ook de vrijwilligers van de reddingsboten stonden paraat.

Ook de metro's reden niet omdat met de bestuurders zonder het systeem niet met de centrale kunnen communiceren. Rond 06.30 begon het systeem te herstellen en rond 07.30 uur waren de problemen verholpen. De oorzaak van de storing is niet bekend.

C2000-onderzoeker Frank Brouwer vindt dat er een back-upsysteem moet komen voor als C2000 uitvalt. De politiek moet de discussie daarover heropenen, zei hij op BNR Nieuwsradio. Bouwer was in 2006 lid van de expertgroep C2000, die eerdere problemen met het systeem onderzocht.

Het toenmalige kabinet-Balkenende besloot niet te investeren in alternatieven. Volgens Bouwer is echter weer gebleken dat één systeem niet voldoet. Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb (PvdA) zei op de radio dat mobiele communicatie geen volwaardig alternatief is. "Het is echt behelpen."