Schaars: "De rem is er af"

Na een moeizame competitiestart lijkt Sporting Lissabon zijn draai te hebben gevonden. Stijn Schaars is een belangrijke kracht bij de Portugese topclub.

De middenvelder, die deze zomer overkwam van AZ, heeft het goed in Lissabon. "Het tempo ligt enorm hoog, waardoor je handelingssnelheid ook omhoog moet. Het is geen schaken zoals in Nederland met veel van achteruit opbouwen. Hier gaat het 90 minuten heen en weer."

"Wat Portugees voetbal typeert, is de individuele klasse", vervolgt hij in De Volkskrant. "Je ziet veel Braziliaanse spitsen die het vermogen hebben om een paar mannetjes uit te spelen en te scoren. En je hebt hier ook veel slagers, die je lachend doormidden schoppen. Ook daar leer je van."

De Portugese speelwijze gaat Schaars steeds makkelijker af. "Je moet je wapenen, anders opstellen. In het begin van het seizoen was het nog wennen aan elkaar. Er waren zestien nieuwe spelers en je wist van elkaar absoluut niet hoe of wat. Nu valt alles een beetje op z'n plek. Ik speel alles en scoor zo nu en dan. Dat heeft ook te maken met mijn nieuwe positie."

"Ik speel dieper en merk dat de rem er vanaf is. Die zat er onbewust op vanwege de enkelblessure die mij een tijd buitenspel heeft gezet. Nu komt eruit wat er altijd wel heeft ingezeten bij mij", aldus Schaars.

Volg de verrichtingen van Stijn Schaars bij Sporting Portugal elke week in het item Voetballers over de grens.