Gevaar op 414 plaatsen door vervuiling

Op 414 plaatsen in Nederland is de grond zo ernstig vervuild dat omwonenden gevaar lopen. Dat bevestigt een woordvoerder van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu na berichtgeving van Trouw. Het ministerie heeft een lijst opgesteld met spoedlocaties die voor 2015 moeten worden gesaneerd.

Of de sanering op tijd lukt is de vraag. Volgens staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA) moeten de steden en provincies opdraaien voor de vervuilde plekken op hun grondgebied. Vaak worden saneringen echter gekoppeld aan bouwprojecten. Door de crisis wordt daar vaak geen haast mee gemaakt.

Tot de vervuilde locaties die zijn aangewezen voor sanering behoren bedrijventerreinen, woonlocaties, waterbodems en braakliggende terreinen. De vervuiling is gevaarlijk als mensen er bijvoorbeeld groente verbouwen of als er kinderen spelen.

De provincies Zuid-Holland en Noord-Holland zijn met respectievelijk 41 en 40 spoedlocaties het meest vervuild. Groningen is met 28 vervuilde locaties de meest vervuilde gemeente.