Petticoat grote winnaar Musical Awards

Petticoat is dit jaar de grote winnaar van de Musical Awards. De speciaal voor Chantal Janzen geschreven musical sleepte zondag zeven prijzen in de wacht. Petticoat was met twaalf nominaties ook de grootste kanshebber.

Petticoat werd onder meer door het publiek gekozen tot beste grote musical. Producent Joop van den Ende was blij dat het publiek een Nederlandse productie koos tot beste musical. "Ik wil deze prijs opdragen aan Chantal Janzen", zei Van den Ende. "Ik heb je zien komen als 18-jarig meisje en toen al was je bijzonder en je bent alleen maar bijzonderder geworden." Paul Eenens viel in de prijzen met de regie van Petticoat. In diezelfde categorie kreeg bij hoge uitzondering ook Theu Boermans een prijs, beide regisseurs eindigden ex aequo bij de nominatiecommissie van de Musical Awards. Petticoat won daarnaast prijzen voor het script, de liedteksten en de muziek. Ook de bijrollen van Marjolijn Houw en Hajo Bruins vielen in de prijzen.

Bruins was zijn Musical Award bijna weer kwijt. Tijdens de pauze van twee uur vergat de acteur zijn onderscheiding, volgens Carlo Boszhard werd het beeldje teruggevonden op het toilet.

De onderscheiding voor beste mannelijke hoofdrol in een grote musical ging naar Jon van Eerd voor zijn rol in La Cage aux Folles. "Dit is zo slecht voor een hoge bloeddruk", reageerde Van Eerd. "Maar ik ben ongelofelijk trots." De Musical Award voor beste vrouwelijke hoofdrol in een grote musical ging naar Lone van Roosendaal voor haar rol in Zorro. De publieksprijs voor beste kleine musical ging naar Urinetown, dat vorig jaar al vier Musical Awards won. Alex Klaassen won de prijs voor beste mannelijke hoofdrol in een kleine musical voor zijn vertolking van Toon Hermans. Het beeldje voor beste vrouwelijke hoofdrol in een kleine musical ging naar Abke Bruins voor haar rol in Je Anne. Het stuk over Anne Frank wist een van de drie nominaties te verzilveren. Ook Spring Awakening, over jongeren die in het Duitsland van eind negentiende eeuw zichzelf en hun seksualiteit ontdekken, sleepte meerdere prijzen in de wacht. De musical, die kans maakte op tien onderscheidingen, ging naar huis met vier Musical Awards. Dat de prijs voor aanstormend talent naar Spring Awakening zou gaan, was al weken duidelijk. De genomineerden, Ton Sieben, Jasper Stokman en Michelle van de Ven, werden alle drie genomineerd voor hun rol in Spring Awakening. Van de Ven ging met het beeldje naar huis.