Veel studenten onwetend over hoogte studieschuld

Een meerderheid van de studenten heeft geen idee wat zijn totale studieschuld is. Dat blijkt uit onderzoek van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). De instantie vindt dat studenten beter moeten worden voorgelicht over leningen.

Zestig procent van de studenten zegt niet te weten hoe hoog hun studieschuld is. Velen weten bovendien niet dat er rente wordt geheven over het door hen geleende bedrag. "Dan is er echt iets mis met de informatievoorziening", zegt ISO-voorzitter Sebastiaan Hameleers.

Hameleers snapt niet dat de overheid DUO, de instantie die de studentenleningen verzorgt, niet verplicht de 'Let op! Geld lenen kost geld'-banners op de website te zetten. "Waarom stelt de overheid wel strenge eisen aan burgers bij het lenen voor het kopen van een nieuwe auto, maar kan een student van 17 of 18 jaar zonder enig probleem en duidelijke voorlichting duizenden euro's lenen?", vraagt hij zich af.

Het ISO hoopt dat de Tweede Kamer binnenkort aandacht besteedt aan het probleem. De instantie voerde het onderzoek uit nadat uit een eerder rapport was gebleken dat het aantal studenten met een studieschuld flink oploopt. Ook het bedrag dat ze moeten terugbetalen neemt fors toe.

Tussen 2003 en 2009 nam het aantal lenende studenten met veertigduizend toe. Het schuldbedrag steeg van bijna achtduizend tot 12.500 euro.