Bezuinigingen jagen studieschulden op
Studenten gaan meer schuld opbouwen door de voorgenomen bezuinigingen van het huidige kabinet op het hoger onderwijs. Hiervoor waarschuwde het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) vrijdag. De gemiddelde studieschuld is met ruim dertienhonderd euro gestegen.
Uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) blijkt dat studenten die in 2011 afstuderen gemiddeld een studieschuld hebben van 14.657 euro. In 2010 was dit nog 13.318 euro. Het Nibud vreest het hogere collegegeld voor langstudeerders en de beperkingen op het ov-recht en de basisbeurs de studieschuld nog verder opdrijft.
De overheid maakt het tegelijkertijd makkelijker om meer geld te lenen. De langstudeerboete van drieduizend euro mogen studenten gaan lenen. Omdat tegelijkertijd de aflostermijn wordt verlengd van vijftien naar twintig jaar zullen veel studenten een hogere eindschuld hebben, berekende het Nibud.
Het instituut is bang dat studenten hun toekomst te rooskleurig inschatten en zo voor een vervelende verrassing komen te staan als ze tot hun 35e of 40e honderd tot tweehonderd euro per maand moeten afstaan om hun studieschuld af te lossen.
Van de afgestudeerden geeft 59 procent aan dat achteraf liever minder hadden geleend. Iets meer dan de helft ervaart de studieschuld als een last, bleek uit onderzoek van het Nibud. Het Nibud waarschuwt de nieuwe lichting studenten dan ook niet meer te lenen dat strikt noodzakelijk.