Hillen bezoekt politietrainingsmissie Kunduz

Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) heeft zaterdag voor het eerst de politietrainingsmissie in Kunduz bezocht. Ook commandant der strijdkrachten generaal Peter van Uhm, voor wie het eveneens de eerste keer was, was erbij, meldt een woordvoerder van het ministerie van Defensie.

Van Uhm en Hillen wilden vooral kijken hoe het gaat met de Nederlanders die deelnemen aan de missie in Afghanistan. Ze ontmoetten ook Nederlanders in Kabul en Mazar-e-Sharif. In Mazar-e-Sharif worden vier F-16's en 120 man aan personeel om de gevechtsvliegtuigen in de lucht te houden gestationeerd.

Zaterdag werd bekend dat Nederlandse militairen inderdaad drie maanden eerder beginnen met het geven van de acht weken durende basistraining aan agenten in Kunduz. Dertig Afghaanse agenten beginnen 1 oktober met de door Nederlanders gegeven training op een Duits trainingscentrum in Kunduz.

De Tweede Kamer stemde eind januari met een kleine meerderheid in met de missie, die in principe in 2014 wordt beëindigd. Begin deze maand werd al bekend dat Nederland mogelijk eerder zou beginnen met het geven van de training, die mede door Nederlanders is ontwikkeld. Op dat moment vond echter nog overleg plaats. Nu is alles in kannen en kruiken, zei een woordvoerder van Defensie zaterdag.