Hillen betreurt onduidelijkheid over Kunduz

Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) betreurt dat hij door de missie in Kunduz 'militair' te noemen het draagvlak hiervoor heeft verkleind. Hij zei dat donderdagavond nadat hij door de Tweede Kamer op het matje was geroepen vanwege zijn uitlatingen in een interview in Vrij Nederland.

GroenLinks-Kamerlid Jolande Sap eiste dat Hillen klip en klaar het civiele karakter van de missie zou onderschrijven. GroenLinks gaf begin dit jaar steun aan de missie in Afghanistan onder de voorwaarde dat het geen militaire missie zou zijn, maar een civiele. "Het doel van de missie moet duidelijk zijn", eiste Sap donderdagavond.

Ook D66-leider Alexander Pechtold laakte de 'nieuwe uitglijder' van Hillen, die het draagvlak van de missie zou ondergraven. Ook coalitiepartijen VVD en CDA hamerden op duidelijkheid.dA, de PVV en de SP prezen juist de uitlatingen van Hillen. Volgens PvdA-Kamerlid Frans Timmermans wordt geprobeerd om de illusie in stand te houden dat het een civiele missie is, terwijl er wel degelijk gevochten wordt in Kunduz. Hero Brinkman (PVV) noemde de aanduiding civiele missie 'beledigend, kwetsend en bezijden de waarheid'. "Als het loopt, kwaakt en er uit ziet als een eend, dan mag je het een eend noemen", zei SP-Kamerlid Harry van Bommel.

Hillen gaf toe dat de missie niet gebaat is bij onduidelijkheid. Hij wilde met zijn opmerkingen slechts de aandacht vestigen op de belangrijke werkzaamheden die militairen uitvoeren. Volgens Hillen krijgen zij vaak niet de waardering die ze verdienen. Hij gaf toe in het interview daar iets te veel het accent op te hebben gelegd. "Maar dat is engagement", zei hij. Met zijn excuses en de toezegging in de toekomst geen onduidelijkheid meer te zullen creëren nam de Kamer genoegen.


Hillen betreurt onduidelijkheid over Kunduz (Foto: Novum)