'Criminele pubers te hard aangepakt'

Politie en justitie pakken criminele jongeren te hard aan. Daarbij worden regelmatig internationale verdragen geschonden. Dat zegt kinderrechtenorganisatie Defence for Children vrijdag in het VARA-programma De Ombudsman.

Kinderen worden volgens de organisatie te lang opgesloten, onvoldoende geïnformeerd over hun rechten en op intimiderende wijze verhoord en gearresteerd. Ze zouden vrijwel hetzelfde behandeld worden als volwassen misdadigers. Zo is in de wet niet vastgelegd of agenten geweld, handboeien of wapens mogen inzetten bij arrestaties en zijn er geen aparte cellen voor kinderen.

Ook het Openbaar Ministerie en rechtbanken handelen te makkelijk met criminele jongeren, stelt de organisatie. Pubers worden te snel langer vastgehouden terwijl er ook andere manieren zijn om hen te straffen. Daarbij moet worden gedacht aan huisarrest, taakstraffen of gedragsmaatregelen.

Vorig jaar brachten ruim negenduizend minderjarigen een of meer nachten in een cel door. Dat was bijna duizend meer dan in 2009.

Het kabinet doet er veel aan om criminele pubers harder aan te pakken. In mei werd de aanpak van jeugdbende geïntensiveerd en in juni meldde het Ministerie van Veiligheid en Justitie dat jongeren van 15 tot 23 jaar voortaan ook volgens het volwassenenstrafrecht kunnen worden veroordeeld.