Poederblusser leeggespoten bij Kampens carillon

Vandalen hebben met een poederblusser de onlangs gerestaureerde speeltrommel in de Nieuwe Toren in Kampen voor naar schatting vijftigduizend euro beschadigd. De poederblusser werd in de top van de toren leeggespoten. Van het incident is aangifte gedaan, meldt de gemeente dinsdag.

Vermoedelijk zitten drie jongens achter de vernieling, die zondag 11 september rond 07.30 uur plaatsvond. De daders klommen over de hekken rondom de toren en zijn via een steiger de Nieuwe Toren binnengedrongen.

Het poeder uit de brandblusser heeft de speeltrommel en apparatuur in de directe omgeving met een laag bedekt. Het poedermengsel tast het koper en brons op de trommel aan. Ook is een elektrische schakelkast kapot gegaan.

Het verwijderen van het poeder moet handmatig gebeuren, wat volgens de gemeente nog een aantal weken gaat duren. Door het werk komen ook de restauratiewerkzaamheden aan de beiaard stil te liggen.

Wethouder Pieter Treep vindt de vernieling onbegrijpelijk. "De jongeren die dit op hun geweten hebben, moeten beseffen wat de gevolgen zijn van hun daden. Ik hoop van harte dat het lukt de daders te vinden, zodat zij hiermee geconfronteerd kunnen worden."