Breivik op beelden van bewakingscamera's

Bewakingscamera's hebben beelden vastgelegd van de Noor Anders Behring Breivik vlak voordat hij een autobom tot ontploffing bracht bij een regeringsgebouw in Oslo. Dat heeft de politie donderdag bevestigd.

Eerder publiceerde de Deense nieuwssite ABC Nyheter de beelden op internet. De politie heeft bevestigd dat de beelden authentiek zijn en gemaakt zijn door camera's die rondom het regeringskantoor hingen.

Op de afbeelding is Brevik te zien, gekleed in een politie-uniform en gewapend met een pistool. Het is niet duidelijk hoe ABC Nyheter aan de afbeelding is gekomen.

Volgens een woordvoerder van de politie in Oslo zat de afbeelding in een vertrouwelijk politierapport dat aan advocaten van de nabestaanden en familieleden van de slachtoffers was gegeven. De afbeelding is niet door de politie openbaar gemaakt.

Ongeveer vijfhonderd advocaten vertegenwoordigen de slachtoffers en de overlevenden van de aanslagen die eind juli plaatsvonden. Hoeveel advocaten precies toegang hadden tot het politierapport is niet bekend.

De rechtszaak tegen Breivik wordt op 19 september hervat. Dan wordt bekeken of zijn detentie wordt verlengd en of hij nog steeds in de isolatiecel moet worden vastgehouden. Breivik heeft toegegeven schuldig te zijn aan de aanslag met de autobom en het bloedbad dat hij daarna aanrichtte op het eiland Utøya. Bij de aanslagen kwamen in totaal 77 mensen om het leven.