Breivik: onthulling mededaders onder voorwaarden

Anders Behring Breivik, de verdachte van de massamoord in Noorwegen van vrijdag, heeft aangegeven onder voorwaarden informatie over eventuele medeverdachten te willen verschaffen. Dat heeft de politie in Oslo laten weten.

Het zou om verschillende eisen gaan, en van één niet nader gespecificeerde voorwaarde stellen de autoriteiten dat ze er onmogelijk op in kunnen gaan. De politie wil verder niets over de eisen kwijt, behalve dat een ervan maaltijden betreft.

Anders Behring BreivikBreivik stelde aanvankelijk alleen te hebben gehandeld. Later maakte hij echter gewag van twee Noorse cellen en nog anderen in het buitenland, met wie hij zou hebben samengewerkt.

Naar verluidt wil de verdachte toegang tot zijn computer en tot de online encyclopedie Wikipedia. Ook zou hij eisen om door buitenlandse psychiaters te worden onderzocht.

Breivik had al aangegeven openbare rechtszittingen te willen, om zijn motieven uit te kunnen leggen. Dit verzoek werd voor zijn voorgeleiding echter afgewezen. Het is onduidelijk of de voorwaarde van publieke zittingen bij zijn eisenpakket zit.

De verdachte stelt de Noorse Arbeiderspartij verantwoordelijk voor moslimimmigratie. Door juist het jongerenkamp aan te vallen zou hij ernaar hebben gestreefd om de partij haar toekomst te ontnemen.