Kabinet komt FNV tegemoet over pensioenplan

Het kabinet komt tegemoet aan de bezwaren die de FNV heeft op het pensioenakkoord. De korting op de AOW voor mensen die eerder stoppen met werken, wordt voor lage inkomens verzacht. Dat zet minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Henk Kamp (VVD) zaterdag in een interview met de Volkskrant.

De bewindsman hoopt de bonden met de aankondiging over de streep te trekken nu de achterban van FNV Bondgenoten, de grootste bond, het pensioenakkoord deze week massaal heeft afgewezen. Abvakabo FNV en FNV Bouw raadplegen hun leden binnenkort.

In het akkoord staat dat de AOW- en pensioneringsleeftijd in 2020 66 jaar wordt. De AOW kan ook met 65 jaar ingaan, maar dan is de uitkering wel levenslang 6,5 procent lager. Kamp wil de overgang tussen loon en de gekorte nu AOW verzachten.

"Het gaat er dan om of we werkende mensen met lage inkomens in hun 62e, 63e en 64e levensjaar wat extra geld kunnen toespelen. Als zij dat drie jaar sparen, wordt de overgang naar pensioen vergemakkelijkt", zegt Kamp. Hij denkt zo een 'aantrekkelijk pakket' te hebben voor mensen met lage inkomens.

Kamp wijst in het interview op de concessies die het kabinet aan de vakbeweging heeft gedaan. "Volgens het akkoord wordt de AOW-leeftijd flexibel. Je mag straks eerder of later met pensioen", zegt hij. "Ouderen met alleen AOW krijgen vanaf 2020 jaarlijks driehonderd euro extra. Is het inkomen hoger, dan daalt deze bonus. Ook wordt de AOW vijftien jaar lang jaarlijst met 0,6 procent verhoogd."

Als FNV het akkoord toch afwijst, gaan de concessies niet op en grijpt Kamp terug naar afspraken uit het regeerakkoord. Daarin is alleen verhoging van de AOW-leeftijd naar 66 jaar in 2020 afgesproken.


Kabinet komt FNV tegemoet over pensioenplan (Foto: Novum)