Palestijnen zetten plan VN door

De Palestijnse president Mahmoud Abbas gaat de Verenigde Naties vragen om de onafhankelijkheid van de Palestijnen te steunen, ook als in september de vredesonderhandelingen met Israël worden hervat. Dat heeft hij woensdag gezegd in een verklaring. Bovendien heeft hij de Palestijnen opgeroepen massaal de straat op te gaan om hun steun te betuigen voor de plannen.

De verklaring is een teken dat Abbas zich harder opstelt. Eerder zei hij dat hij alleen naar de VN zou stappen als de vredesonderhandelingen niet zouden worden hervat. Het lijkt er dan ook op dat Abbas zich voorbereidt op een confrontatie met Israël en de Verenigde Staten.

"Iedereen praat over verzet en dat moet elke dag plaatsvinden", zei Abbas tegenover een groep Palestijnse politici. "We worden geleid door de Arabische Lente, die volgens ons allen vreedzaam moet zijn. Vergis u niet, we zullen we bereiken waar we naar verlangen zonder dat iemand tussenbeide komt."

De onderhandelingen tussen de Palestijnen en Israël liggen al lange tijd stil en Amerikaanse diplomaten proberen de beide partijen weer om de tafel te krijgen. Israël en de VS zijn fel gekant tegen de plannen van de Palestijnen bij de VN. De twee landen zijn van mening dat geschillen moeten worden opgelost door middel van onderhandelingen. De Palestijnen menen echter dat een stemming bij de VN een stevig signaal kan afgeven aan Israël.

Israël maakt zich ernstige zorgen en kondigde woensdag aan dat het werkt aan een betere grensafscheiding tussen de Hoogten van Golan en Syrië. De afgelopen maanden werden Israëlische militairen in het gebied verrast door pro-Palestijnse demonstraties die uitliepen op geweld. Israël vreest bovendien dat de betogingen waartoe Abbas heeft opgeroepen uit de hand lopen en tot nieuw geweld leiden. Militairen trainen al maanden en zijn volgens het leger 'voorbereid op alle mogelijke scenario's'.