De Pers moet bericht over Sneijder rectificeren

De Pers moet een bericht over Wesley Sneijder rectificeren en een schadevergoeding van vijfhonderd euro betalen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag bepaald.

Het gratis dagblad publiceerde in juni een artikel over een vechtpartij in Amsterdam waarbij vrienden van de voetballer betrokken zouden zijn en waarbij een horloge zou zijn gestolen. De kop luidde Wesley, mag ik mijn horloge terug? Sneijder vond dat zijn goede naam was aangetast en spande een kort geding aan.

De rechtbank oordeelde dat ten onrechte de suggestie is gewekt dat Sneijder betrokken was bij de vechtpartij en diefstal van een horloge. De Pers moet twee weken lang een rectificatie op de website van de krant plaatsen. De uitgever moet een schadevergoeding van vijfhonderd euro en de proceskosten betalen. Sneijder had een vergoeding van 25 duizend euro geëist.

Tijdens het geding zei Sneijder dat hij noch zijn vrienden betrokken waren bij de vechtpartij in het Amsterdamse uitgaansleven. Geen van de personen tegen wie aangifte is gedaan, zijn bekenden van de voetballer. "Kennelijk wilde iemand een slaatje slaan uit het voorval en is hij naar de media gestapt met het verhaal."

De Pers verweerde zich door te stellen dat Sneijder niet is aangetast in zijn eer of goede naam. De kop boven het artikel had volgens de krant 'net zo goed had kunnen slaan op een voorval in de kleedkamer van Inter Milan'.

Dat de krant de kop tussen aanhalingstekens plaatste, neemt volgens de rechter de onrechtmatigheid niet weg. "De inhoud van het artikel rechtvaardigt immers niet het citaat: Wesley, mag ik mijn horloge terug? en er blijkt ook niet uit dat een van de geïnterviewden zich letterlijk zo heeft geuit", oordeelt de rechtbank. "Het lijkt er meer op dat de koppenmaker 'creatief' is omgesprongen met de citaten."

Naast De Pers schreef ook misdaadsite Camilleri over de zaak. De website, die meerdere artikelen over Sneijder schreef, moet eveneens rectificeren. Het door de rechter opgelegde bericht, dat inmiddels al op de website staat, moet een week blijven staan.