Taakstraf in 'hesje voor de samenleving'

Jaarlijks worden zo'n dertigduizend taakstraffen uitgedeeld aan mensen die een overtreding hebben begaan. Deze mensen zijn voortaan altijd te herkennen aan een fel oranje hesje met het opschrift 'werkt voor de samenleving'. De Reclassering gaat dit landelijk invoeren, nadat in Amsterdam en Den Haag al langer wordt geschoffeld en vuil geprikt met deze hesjes aan.

De voorzitter van Reclassering Nederland, Sjef van Gennip, legt uit dat de hesjes niet bedoeld zijn om mensen aan de schandpaal te nagelen, maar dat het zichtbaar moet zijn dat mensen die iets fout hebben gedaan, ook tot iets goeds in staat zijn. Van Gennip zegt verder dat veel mensen ten onrechte denken dat een taakstraf niet veel voorstelt. "Er wordt negatief over gedaan, omdat burgers eigenlijk niet weten wat het inhoudt."

De reacties zijn volgens Van Gennip overwegend positief, zoals vorige week op de kermis in Tilburg. "Mensen die daar vernielingen hadden aangericht, waren binnen een week berecht en werden teruggestuurd naar de kermis om in zo'n hesje troep op te ruimen. Omstanders zien dat er op die manier ook iets hersteld wordt en dat het snel gebeurt."