Bedrag voor droogte Afrika blijft oplopen

Op giro 555 is inmiddels 8 miljoen euro binnen voor slachtoffers in oostelijk Afrika, mede dankzij een inzamelingsactie op vrijdag van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) en Radio 2 op Schiphol. Dat heeft de SHO vrijdagavond laten weten. Vrijdagochtend stond de teller nog op ongeveer 7 miljoen. Eerder in de week was er 5 miljoen binnen.

De hulporganisaties openden op 11 juli het speciale gironummer 555. Vrij snel daarna zijn op verschillende plekken in het land acties gehouden om geld in te zamelen voor slachtoffers in oostelijk Afrika. Vrijdag hield de SHO in samenwerking met Radio 2 een inzamelingsactie onder reizigers op Schiphol. De luchthaven, die vrijdag zijn drukste dag van het jaar beleefde, verwelkomde 171.000 reizigers.

De Verenigde Naties riepen onlangs de noodsituatie in twee zuidelijke regio's in Somalië formeel uit tot hongersnood. Het gebeurt hoogst zelden dat de VN het beladen woord hongersnood gebruiken om een situatie te beschrijven.

De Hoorn van Afrika is getroffen door de ergste droogte in 60 jaar. Meer dan 10 miljoen inwoners van Somalië, Kenia en Ethiopië kampen met ernstig voedselgebrek door droogte, mislukte oogsten, stervend vee en hoge voedselprijzen. Volgens Unicef worden 500.000 kinderen met de dood bedreigd.

Het kabinet heeft inmiddels ook ruim 15 miljoen euro uitgetrokken voor hulp aan het getroffen gebied.