Werkstraf voor agent na doodrijden scooterrijder

Een 46-jarige agent uit Alkmaar is donderdag veroordeeld tot een werkstraf van 140 uur voor het veroorzaken van een dodelijk ongeluk. Ook moet hij zijn rijbewijs een jaar inleveren. Hij werd vrijgesproken van doodslag omdat hij het 20-jarige slachtoffer niet opzettelijk heeft doodgereden. Het OM had een werkstraf van 80 uur geëist.

De agent reed in mei vorig jaar in Alkmaar met zijn dienstauto een scooterrijder van de weg. Die knalde tegen een boom en overleed een kleine twee weken later aan zijn verwondingen.

De agent verklaarde dat hij de man op de scooter wilde laten stoppen, omdat de bestuurder gezocht werd. Toen hij doorhad dat de scooterrijder niet van plan was te stoppen, remde hij en stuurde hij naar links. De scooterrijder ging ook die kant op.

Volgens de rechtbank waren er voor de agent andere manieren om de scooter te ontwijken en reed hij 'zeer onvoorzichtig' en te hard. Ook was het niet nodig om gebruik te maken van de vrijstelling van de verkeersregels waar de politie een beroep op kan doen.