Taakstraf geëist tegen agent om fataal ongeval

Tegen een agent die in mei vorig jaar betrokken was bij een fatale aanrijding met een 19-jarige scooterrijder in Alkmaar is donderdag een taakstraf van tachtig uur geëist. Volgens het Openbaar Ministerie in Alkmaar was het rijgedrag van de agent dusdanig onvoorzichtig dat hij schuld heeft aan de dood van de scooterrijder.

De agent moest in de nacht van 18 op 19 mei 2010 assisteren bij het aanhouden van verdachten van het plegen van geweld. Het slachtoffer uit Alkmaar ontpopte zich volgens het OM als recalcitrante verdachte, die probeerde te ontkomen. De agent ging echter achter hem aan. De scooterrijder raakte ernstig gewond bij het daaropvolgende ongeval en overleed twee weken later in een ziekenhuis.

Het OM meldde eerder dat uit camerabeelden bleek dat geen sprake was van een achtervolging. De bromfietser en de politiewagen kwamen elkaar tegemoet. De agent heeft verklaard dat hij de 19-jarige wilde stoppen.

De politieman werd in verwarring gebracht door het rijgedrag van de scooterrijder en besloot uit te wijken naar links om een aanrijding te voorkomen. Het slachtoffer ging op datzelfde moment echter dezelfde kant op, waarop de twee met elkaar botsten.

De agent heeft vlak voor het fatale ongeval echter wel fors te hard gereden. Hij reed ruim vijftig kilometer per uur, waar dertig kilometer per uur is toegestaan. De botsing bewijst volgens het OM dat de vrijstelling die agenten hebben om van de verkeersregels af te wijken, in dit geval niet opging, aangezien die vrijstelling alleen geldt als het verkeer zo min mogelijk in gevaar wordt gebracht.