Doden en gewonden bij gevangenisoproer

GUATIRE - Duizenden Venezolaanse militairen hebben vrijdag een gevangenis in Guatire, ten oosten van de hoofdstad Caracas, bestormd om een eind te maken aan een bloedig oproer. Er onstonden vuurgevechten met gedetineerden die zich verzetten en zeker twee militairen kwamen daarbij om het leven. Achttien militairen raakten gewond. Of er ook slachtoffers onder de gevangenen zijn is niet duidelijk.

"Een deel van de gedetineerden heeft zich verzet", zei de onderminister van justitie Nestor Reverol. Volgens hem werden de militairen met krachtige wapens beschoten door gevangenen die zich hadden verschanst in een wachttoren. Bij de operatie in de El Rodeo-gevangenis werd een helikopter van het leger ingezet.

"We kunnen niet toestaan dat er anarchie heerst in een penitentiaire inrichting", aldus Reverol. "We eisen dat de gevangenen hun houding veranderen."

Het oproer ontstond toen de gevangenen werden gecontroleerd op het bezit van wapens. Volgens de regering werd dit gedaan om de veiligheid van de gedetineerden te waarborgen. "Het enige wat we wilden doen is de fundamentele rechten van de gevangenen garanderen", zei Reverol.