IMF onderzoekt hackaanval

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) onderzoekt een recente aanval op zijn computersystemen. De aanval heeft het werk van het IMF niet verstoord, zegt een woordvoerder.

Of bij het zogenoemde 'IT incident' gevoelige gegevens zijn gestolen, wil hij niet zeggen. Het IMF heeft onder meer geheime informatie over landen die in financiële problemen verkeren. De New York Times schrijft dat het om een serieuze en geavanceerde aanval gaat.

Het IMF heeft zijn stafleden woensdag op de hoogte gebracht, maar heeft de zaak tot nu toe verder stilgehouden. Het is niet duidelijk of de hackers het specifiek op het IMF hadden voorzien. Soms proberen ze hun programma's zo veel mogelijk te verspreiden in de hoop dat ze uiteindelijk bij een grote organisatie binnen kunnen dringen.

De afgelopen maanden zouden verschillende aanvallen zijn uitgevoerd, nog voordat Dominique Strauss-Kahn werd beschuldigd van het misbruiken van een kamermeisje. Hij stapte daardoor op als hoofd van het IMF.

Vanwege de aanvallen heeft de Wereldbank een computerverbinding met het IMF uit voorzorg verbroken. De verbinding werd alleen gebruikt om niet-gevoelige informatie te delen.