Bin Laden was blij met opstanden Midden-Oosten

Osama bin Laden was blij met de protestbewegingen in het Midden-Oosten en hoopte dat 'de winden van verandering' over de gehele moslimwereld zouden waaien. Dat blijkt uit een audioboodschap die de leider van het terreurnetwerk Al Qaida kort voor zijn dood heeft opgenomen en die woensdag via jihadistische websites is verspreid.

In de twaalf minuten durende boodschap beschuldigde Bin Laden heersers ervan zichzelf tot afgoden te hebben gemaakt en de media te hebben gemanipuleerd om aan de macht te blijven. Hij riep zijn volgelingen op hun kansen te grijpen nu corrupte regimes ineen beginnen te storten. "Dus waar wachten jullie op? Red jezelf en je kinderen, want de gelegenheid is er."

Bin Laden werd op 2 mei bij een Amerikaanse commandoactie in zijn schuilplaats in Pakistan gedood. Amerikaanse veiligheidsdiensten wisten dat deze boodschap in de pijpleiding zat, maar het is niet bekend of de Al Qaidaleider voor zijn dood nog meer opgenomen boodschappen heeft vrijgegeven of dat dit zijn laatste was.


Bin Laden was blij met opstanden Midden-Oosten (Foto: Novum)