Pleidooi voor zwarte lijst 'baanarme' opleidingen

Er moet een openbare zwarte lijst komen van opleidingen met een mager arbeidsmarktperspectief. Ook moet iedere studie een bijsluiter krijgen waaruit blijkt hoe groot de kans op een baan voor een afgestudeerde is. Daarvoor pleiten het Landelijk Actie Komitee Scholieren (LAKS) en CNV Jongeren woensdag.

Volgens het comité en de vakbond hebben middelbare scholieren een slecht beeld van de kans op het vinden van een baan na het afronden van een opleiding. Ze vrezen dat een 'grote mismatch' op de arbeidsmarkt ontstaat als nu geen actie wordt ondernomen.

"Sectoren waar weinig jongeren voor kiezen komen in de problemen, terwijl jongeren in andere sectoren geen baan kunnen krijgen", voorzien de jongerenorganisaties. Ze hopen daarom dat overheid, onderwijs en bedrijfsleven hun voorstellen onderschrijven.

Naast de zwarte lijst en de bijsluiter vinden de organisaties dat opleidingen die geen arbeidsmarktperspectief bieden minder financiering moeten krijgen. Ook pleiten ze voor betere studiekeuzebegeleiding.