Opnieuw gevechten bij grens Thailand-Cambodja

In het grensgebied van Thailand en Cambodja zijn ook dit weekend weer gevechten uitgebroken. Zowel in de nacht van zaterdag op zondag als zondag vonden er schotenwisselingen plaats tussen Thaise en Cambodjaanse troepen. Inzet van de strijd vormen eeuwenoude tempelcomplexen die door beide landen worden geclaimd. Bij de gevechten is een Cambodjaanse soldaat omgekomen, waardoor het totale dodental is opgelopen tot zeventien.

Donderdag kwamen de commandanten van de strijdende partijen een staakt-het-vuren overeen dat vrijdag al weer werd geschonden. Zondag braken vuurgevechten uit bij de tempels Ta Krabey en Ta Moan. In dat gebied begonnen de gevechten ook op 22 april. Later breidde de strijd zich uit tot het tempelcomplex Preah Vihear.

De tempelcomplexen stammen uit de tijd van het Khmer-rijk, dat ooit uit Thailand en grote delen van Cambodja bestond. Preah Vihear staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Het complex werd tot woede van veel Thai in 1962 door het Internationaal Gerechtshof toegewezen aan Cambodja. In februari werd er ook gevochten bij Preah Vihear.

Thailand en Cambodja beschuldigen telkens elkaar ervan als eerste de wapens te hebben opgenomen. Het conflict heeft tot dusver zestien militairen het leven gekost en bijna honderdduizend mensen aan beide zijden van de grens op de vlucht doen slaan.

De strijd in het grensgebied rond de tempels en andere monumenten is geworteld in een langlopend conflict over de grens tussen beide landen. Al tientallen jaren wordt er geruzied over bepaalde delen van het grensgebied.


Opnieuw gevechten bij grens Thailand-Cambodja (Foto: Novum)