Rouvoet voelde het heilige vuur niet meer

ChristenUnie-leider André Rouvoet vertrekt uit de politiek omdat hij het heilige vuur al langer niet meer voelde. Ook kiest hij ervoor om meer tijd door te brengen met zijn vrouw en zijn vijf kinderen. Dat zei hij vrijdag tijdens een persconferentie over zijn besluit te vertrekken uit de politiek.

Rouvoet worstelde al langer met de vraag of hij na zijn ministerschap moest terugkeren in de Tweede Kamer. Hij deed het parlementaire werk overigens naar eigen zeggen wel met overtuiging. "Maar het was niet meer een vanzelfsprekendheid. Het was een worsteling tussen de verknochtheid aan het politieke metier en een gevoel diep in mij."

Ook stelde de 49-jarige Roevoet zichzelf de vraag of hij nog wel de juiste persoon was om de ChristenUnie te leiden. Zonder die vraag zelf te beantwoorden liet hij weten het voorzitterschap met een goed gevoel over te dragen aan fractiegenoot Arie Slob.

Rouvoet wil een andere verdeling tussen zijn werkzaamheden en de tijd die hij met zijn gezin doorbrengt. Ook hoopt hij nu meer toe te komen aan andere zaken 'zoals boeken lezen'. Roevoet dankte God voor de 'kracht om dit werk te doen'.

Slob prees in dezelfde persconferentie zijn voorganger. Hij noemt Roevoet 'een goede collega, althans nog even en een goede vriend'.