Fans: "Te veel slapjanussen bij Heerenveen"

De voorzitter van de supportersvereniging Nieuw Noord, Mechiel Zantema, heeft in het AD geen goed woord over voor het huidige beleid bij sc Heerenveen. De Friese ploeg ging afgelopen weekend in eigen huis met 2-3 onderuit tegen Excelsior en typerend was dat de Friese fans openlijk juichten voor Geert Arend Roorda die aan de Rotterdammers verhuurd is.

"Heerenveen heeft na de winterstop geen fatsoenlijke wedstrijd meer gespeeld," zei Zantema. "Er heerste een heel apart sfeertje. Voor de tegenstander juichen is wel erg cynisch. Dat heb ik nog nooit meegemaakt. Het geeft aan dat het goed mis is. Roorda is een publiekslieveling en ook nog een echte Fries. Heerenveen voetbalde niet meer in de tweede helft. Toen had iedereen zoiets van: 'We gaan maar voor Geert Arend juichen.' Het was een duidelijk signaal naar de spelers en de staf. Het zal hier nooit escaleren, maar het publiek is het wel zat."

Roorda werd in de winterstop door Heerenveen aan Excelsior verhuurd om aan meer speeltijd te komen, iets wat tegen het zere been van de fans is. "Dat is gewoon triest. Er zijn zoveel middenvelders die minder zijn dan hij. Neem Haglund, wat doet zo'n speler bij Heerenveen? Met een jongen als Roorda kunnen mensen zich identificeren. Maar dat snapt de clubleiding niet," zei Zantema die meer niet snapt. "Er is niet nagedacht over de samenstelling van de selectie. We hebben bijvoorbeeld alleen Bas Dost als volwaardige spits en achterin staan allemaal dezelfde types. Er moet wat gebeuren, er lopen nu te veel slapjanussen bij Heerenveen."

Jans mag wat hem betreft wel blijven. "Ik ben er geen voorstander van om hem te vervangen. We willen vastigheid. Jans valt te verwijten dat hij te veel wisselt. Dat komt het team niet ten goede. Maar ik denk wel dat hij capabel is."