President IJsland: Nieuw referendum Icesave

De IJslandse president Olafur Grimsson wil een nieuw referendum over de nieuwe wet waarmee de terugbetaling van Icesave-tegoeden wordt goedgekeurd. De wet, die regelt dat 3,8 miljard euro van de ingestorte spaarbank Icesave aan Groot-Brittannië en Nederland wordt terugbetaald, werd woensdag door het IJslandse parlement goedgekeurd.

Grimsson zei zondag dat hij de wet niet meteen wil ratificeren en dat er een nieuwe volksraadpleging komt. Hij weigerde vorig jaar al een overeenkomst goed te keuren en liet de bevolking in een referendum over de overeenkomst stemmen, waarna de deal werd afgekeurd. De president zei vrijdag wel dat de nieuwe overeenkomst beter is.

De internetspaarbank Icesave ging in 2008 failliet. Doordat de kwestie rond de terugbetaling nog niet is opgelost, heeft het Internationaal Monetaire Fonds leningen stopgezet en wordt IJsland voorlopig geen lid van de Europese Unie.

Een IJslandse actiegroep had Grimsson vrijdag een petitie overhandigd die is getekend door ongeveer 38.000 IJslanders, zo'n 12 procent van de bevolking. Hierin werd de president opgeroepen zijn vetorecht te gebruiken om de invoering van de wet tegen te houden. Hier heeft Grimsson dus gehoor aan gegeven.

In het nieuwe akkoord mag IJsland gespreid betalen en een lagere rente op de schuld afrekenen. In ruil daarvoor wordt niet getornd aan terugbetaling van de volledige som. Voor Nederland gaat het in totaal om 1,3 miljard euro.

Met de ondergang van Icesave, onderdeel van het IJslandse Landsbanki, in 2008 werden 340.000 Nederlandse en Britse rekeninghouders gedupeerd. De vergoeding waarop de meeste van hen onder het IJslandse depositogarantiestelsel recht hadden, werd voorgeschoten door de Nederlandse en Britse overheden.


President IJsland: Nieuw referendum Icesave (Foto: Novum)