Rijk kort provincies

De twaalf provincies krijgen met ingang van 2011 per jaar 300 miljoen euro minder van het rijk. Dat blijkt uit de nieuwe verdeling van het Provinciefonds, die dinsdag bekend werd gemaakt. De grootste klappen krijgen Gelderland en Noord-Brabant. Die provincies draaien met z'n tweeën voor bijna de helft van de korting op.

Volgens Donner is de herijking van het Provinciefonds gedeeltelijk een vorm van achterstallig onderhoud. Zo is het beheer over sommige provinciale wegen de afgelopen jaren overgedragen aan bijvoorbeeld gemeenten, waardoor de provincie hier minder geld aan hoeft uit te geven. Vooral in Noord-Brabant zou dat sterk spelen.

Bij het bepalen van de nieuwe verdeelsleutel houdt het rijk rekening met het eigen vermogen van provincies. Sommige provincies hebben veel geld op de bank staan, bijvoorbeeld door de verkoop van energiemaatschappijen. In de nieuwe verdeling is er maar één provincie die erop vooruitgaat. Flevoland krijgt er structureel 8 miljoen per jaar bij.

De bekendmaking van de nieuwe verdeling van het Provinciefonds komt op een moment dat in alle twaalf provincies wordt onderhandeld over de vorming van de nieuwe provinciebesturen, na de provinciale verkiezingen van begin maart. Het bestuur van de koepelorganisatie van de provincies, het Interprovinciaal Overleg, bespreekt het kabinetsplan begin april.

In totaal krijgen de provincies in het nieuwe stelsel 2,6 miljard van het rijk. De verdeling van rijksgelden over de provincies werd voor het laatst herzien in 1998.