Burgerdoden bij luchtaanval NAVO in Afghanistan

Bij een luchtaanval van de NAVO op twee voertuigen in het zuiden van Afghanistan is vrijdag onbedoeld een nog onbekend aantal burgers om het leven gekomen. Dat heeft het bondgenootschap zaterdag gezegd. In de twee voertuigen zouden Talibanstrijders hebben gezeten.

De luchtaanval vond plaats in het district Naw Zad in de provincie Helmand. De aanval werd ingezet nadat uit inlichtingenrapporten was gebleken dat een Talibanleider en een aantal handlangers in de twee voertuigen zaten. In de wrakken van de voertuigen werden echter de lichamen van burgers aangetroffen.

Het is de tweede keer in korte tijd dat Afghaanse burgers omkomen bij een NAVO-aanval. Woensdag verloren in de oostelijke Afghaanse provincie Khost twee burgers het leven toen een auto met vermoedelijke opstandelingen onder vuur werd genomen door een helikopter van de NAVO. De twee burgers werden niet opgemerkt toen de aanval werd ingezet.

Volgens een recent VN-rapport zijn er in 2010 ten minste 2777 burgers omgekomen in Afghanistan. Drie kwart van deze dodelijke slachtoffers komt op het conto van de opstandelingen, maar Afghaanse leiders zijn van mening dat er nog steeds te veel onschuldige burgers de dood vinden bij aanvallen van de NAVO.