Donner wist niet van kraken voicemails

De overheid was wel op de hoogte van de mogelijkheid van het kraken van voicemails door een internettool, maar wist niet dat deze ook met een standaard pincode af te luisteren waren. Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner in een brief naar de Kamer. Hij onderscheidt twee verschillende lekken bij Vodafone.

Woensdag toonde de actualiteitenrubriek EénVandaag aan dat het kinderlijk eenvoudig was om de voicemails van ministers af te luisteren. Dit kon vanaf een ander toestel naar een voicemailbox te bellen en vervolgens de standaard pincode 3333 in te voeren. Veel gebruikers, waaronder ministers, hadden deze code niet veranderd.

Overheidsorganisatie Govcert, dat verantwoordelijk is voor informatie- en communicatiebeveiliging, liet in een reactie weten dat de overheid al sinds 1 februari van het veiligheidslek in het voicemailsysteem van Vodafone op de hoogte was.

Donner weerspreekt dit. Govcert waarschuwde voor een ander soort lek, dat donderdag door Nieuwsuur boven tafel kwam. Hier ging het om afluisteren van de voicemail met een internettool. Daarmee kunnen kwaadwillenden doen alsof ze met een ander nummer inbellen naar de voicemailbox, en zo toegang tot de voicemails verkrijgen.

Nadat Govcert hiervoor waarschuwde, zijn niet alle ministeries direct tot actie overgegaan om het lek te dichten. Donner betreurt dit. Hij laat uitzoeken wie er mogelijk de voicemails van de ministers heeft afgeluisterd en of hierbij de staatsveiligheid in het geding is gekomen. De SP eist een onafhankelijk onderzoek.

Vodafone laat weten dat alle problemen inmiddels zijn opgelost.


Donner was onwetend (Foto: Novum)