Scholen gaan oudere spijbelaars eerder melden

Scholen in de Rotterdamse regio gaan sneller ingrijpen als scholieren tussen de 18 en 23 jaar spijbelen. Tot nog toe meldden scholen alleen het verzuim van minderjarige leerlingen, die vallen onder de Leerplichtwet, aan de leerplichtambtenaar.

Met het plan van de Rotterdamse onderwijswethouder Hugo de Jonge (CDA) en diens collega’s in de regio komen ook oudere spijbelaars tot 23 jaar bij leerplichtambtenaren in beeld.

Dat idee lanceert De Jonge donderdag. De wethouders willen dat scholen het spijbelgedrag van de oudere scholieren aan de kaak stellen bij ouders, ook als de leerling dus al volwassen is. "We moeten afstappen van die schroom. Als ouders zeggen: 'Ik kan hem niet meer in de hand houden', dan zeg ik: 'De groeten, je bent en blijft ouder'." Als de volwassen spijbelaars in beeld zijn, willen de gemeenten hen aanspreken en zo uiteindelijk schooluitval voorkomen.

Grootste manco van dit plan is dat er nog geen sancties kunnen worden opgelegd. Dat kan wel bij jongeren tot 18 jaar, omdat voor hen de Leerplichtwet van kracht is.

Scholen gaan oudere spijbelaars eerder melden
Scholen gaan oudere spijbelaars eerder melden (Foto: ANP)