Amerikaanse diplomaat schiet belagers dood

Een Amerikaanse diplomaat in de Pakistaanse stad Lahore heeft donderdag twee mannen op een motorfiets doodgeschoten die hem belaagden toen hij in zijn auto vast zat in het verkeer. Amerikanen in een volgauto snelden toe om hun landgenoot te helpen, maar reden daarbij een voetganger aan die later aan de gevolgen daarvan overleed. Dat heeft de politie meegedeeld.

De Amerikaanse ambassade wilde alleen bevestigen dat een consulaire medewerker betrokken was bij een incident in Lahore.

Politiewoordvoerder Imar Saeed zei dat de twee belagers de Amerikaan vermoedelijk wilden beroven en dat de Amerikaan uit zelfverdediging had gehandeld. De Amerikaan is na het incident door de politie meegenomen voor verhoor. Op de Pakistaanse televisie waren beelden van de auto van de Amerikaan te zien met kogelgaten in de voorruit.

Westerse diplomaten reizen in veel delen van Pakistan vaak met gewapend escorte. In de noordwestelijke stad Peshawar werd in 2008 een Amerikaanse hulpverlener op weg naar zijn werk doodgeschoten. In hetzelfde jaar was in dezelfde stad ook het voertuig van de hoogste Amerikaanse diplomaat doelwit van een mislukte aanslag.

Het incident in Lahore kan de anti-Amerikaanse stemming in Pakistan versterken. Delen van de media wakkeren rechtse complottheorieën aan waarin vaak sprake is van gewapende buitenlanders die door het land trekken en de Pakistaanse soevereiniteit aan hun laars lappen.