Nieuwe Baskische partij verwerpt geweld ETA

Baskische separatisten hebben maandag een nieuwe politieke partij gelanceerd. De partij verwerpt het geweld van de Baskische afscheidingsbeweging ETA. De lancering van de nieuwe partij - waarvan de naam nog niet bekend is - is het gevolg van een intens debat tussen groepen die onafhankelijkheid van Baskenland voorstaan. De groepen concludeerden dat bommen en kogels niet het juiste middel zijn om onafhankelijkheid voor Baskenland te verwerven.

De aankondiging van de nieuwe partij werd gedaan door een tiental activisten, onder hen een aantal voormalige leden van verboden pro-ETA-groepen en zelfs een voormalig ETA-strijder. "Links, dat voor de onafhankelijkheid is, verwerpt en keert zich af van geweld of het dreigen met geweld voor het bereiken van politieke doelen. Daaronder wordt verstaan geweld door de ETA, als dat zou hebben plaatsgevonden, in al zijn vormen", zei Rufino Etxeberria, een prominente figuur in de onafhankelijkheidsbeweging.

De politieke tak van de ETA, Batasuna, werd in 2003 verboden door de Spaanse regering, op grond van banden met de ETA. De nieuwe partij probeert de leegte die Batasuna achterliet op te vullen. De partij wil kandidaten gaan leveren voor de gemeenteraadsverkiezingen die in mei plaatsvinden.

De Spaanse regering heeft herhaaldelijk geëist dat Batasuna de ETA moet afwijzen als de partij opnieuw een legale status wil krijgen en deel wil nemen aan de politiek in Baskenland. Woensdag wordt het programma van de nieuwe partij ingediend bij het Spaanse ministerie van binnenlandse zaken.

De Spaanse regering was voorzichtig blij met de aankondiging van de nieuwe partij. Minister van binnenlandse zaken Alfredo Perez Rubalcaba merkte op dat het de eerste keer is dat Batasuna het geweld van de ETA expliciet afwijst. Volgens de minister geniet Batasuna echter weinig geloofwaardigheid onder de Spaanse bevolking, omdat het de ETA vele jaren heeft gesteund. "We hebben een lange weg te gaan en in de tussentijd wil ik dat niemand vergeet dat de ETA nog moet verklaren definitief te stoppen met geweldplegingen", aldus Rubalcaba.

Een woordvoerder van de Socialistische Partij noemde de aankondiging 'belangrijk nieuws'. Hij waarschuwde wel voorzichtig te zijn bij het toekennen van een legale status aan de nieuwe partij. "We denken dat na 25 jaar van het steunen van geweld een paar verklaringen of een partijprogramma onvoldoende zijn."

De centrumrechtse Volkspartij zei maandag dat de nieuwe partij simpelweg een nieuwe versie van Batasuna is en verboden moet worden. "ETA en Batasuna zijn hetzelfde", aldus een woordvoerder. "Zo lang ETA blijft bestaan wordt ze niet gelegaliseerd, wat Batasuna ook zegt."