Uitbraak Mexicaanse griep dreigt in Europa

Nu Groot-Brittannië mogelijk te maken heeft met een uitbraak van Mexicaanse griep zou het virus zich ook snel naar de rest van het continent kunnen verspreiden. Dat zeggen Europese gezondheidswerkers.

Het jaarlijkse griepseizoen trof Groot-Brittannië vroeg dit jaar en de overheersende stam is die van de Mexicaanse griep. In tegenstelling tot de meeste andere griepvirussen worden vooral gezonde mensen onder de 65 erdoor getroffen. In Groot-Brittannië is een gebrek aan vaccins en de autoriteiten zien zich genoodzaakt de overblijfselen van vorig jaar in te zetten. Sommige ziekenhuizen hebben operaties moeten annuleren om plek te kunnen bieden aan alle grieppatiënten.

Volgens gezondheidswerkers moet de situatie in Groot-Brittannië goed in de gaten worden gehouden. "Wat in het westen begint, verplaatst zich meestal naar het oosten", aldus Angus Nicoll, directeur influenzacoördinatie voor het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -controle. "Het is zeer waarschijnlijk dat het patroon in Groot-Brittannië zich zal voortzetten in de rest van Europa, maar we weten simpelweg niet of de druk op ziekenhuizen ook zo groot zal zijn."

Landen met zeer hoge vaccinatiecijfers -zoals Finland, Noorwegen en Zweden- weten wellicht aan een zware griepepidemie te ontkomen, maar andere landen -bijvoorbeeld Frankrijk en Duitsland- doen er volgens Nicoll goed aan hun vaccinaties op te schroeven en hun ziekenhuizen voor te bereiden op stromen grieppatiënten.

Symptomen van de Mexicaanse griep zijn onder meer koorts, spierpijn, keelpijn en diarree. De meeste mensen herstellen zonder medische behandeling.

Wereldwijd krijgen jaarlijks tot vijf miljoen mensen griep, vijfhonderdduizend mensen overlijden aan de ziekte.