Leers vecht vonnis zaak Sahar aan

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) gaat in hoger beroep in de zaak van het Afghaanse meisje Sahar. Hij wil van de Raad van State horen of herhaaldelijk procederen, met langdurig verblijf en verwestering tot gevolg, reden moet zijn voor verblijf. Hij vindt de zaak niet zo uitzonderlijk dat hij voor het meisje een uitzondering maakt.

De rechtbank in Den Bosch bepaalde vorige week dat Sahar Hbrahimgel en haar familieleden uit het Friese Sint Annaparochie Nederland voorlopig niet mag worden uitgezet omdat Leers de afwijzing van de asielverzoeken niet goed genoeg heeft gemotiveerd. De familie kan de uitspraak van de Raad van State in Nederland afwachten.

Leers zegt in beroep te gaan om 'zorgvuldig te kunnen zijn naar andere Afghaanse meisjes, die al geruime tijd in Nederland zijn', schrijft hij donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. De minister schrijft dat het zijn verantwoordelijkheid is om de 'integriteit' van het asielstelsel te bewaken en een 'consistent en rechtvaardig' vreemdelingenbeleid te voeren. "Zorgvuldigheid staat hierbij voor mij voorop", stelt Leers.

Leers denkt dat het vonnis gevolgen heeft 'die in tegenspraak lijken met eerdere uitspraken met betrekking tot verwesterde Afghaanse vrouwen en meisjes'. Daarover wil hij duidelijkheid krijgen en daarom gaat hij in hoger beroep. Hij wil situaties zoals die van Sahar in de toekomst zo veel mogelijk voorkomen.

Leers heeft Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) gevraagd te rapporteren over de situatie van schoolgaande meisjes in Afghanistan.

De ouders van Sahar en hun drie kinderen van 11, 14 en 16 jaar vroegen Leers op 17 november om een verblijfsvergunning en kregen een week later nul op het rekest. Het gezin stapte vervolgens naar de rechter. Het gezin is inmiddels tien jaar in Nederland en naar eigen zeggen volledig geïntegreerd. De gezinsleden vrezen dat ze niet zonder gevaar kunnen terugkeren naar Afghanistan omdat ze zijn verwesterd. Marteling zou niet zijn uitgesloten.

Sahar denkt niet dat ze nog kan aarden in het Afghaanse schoolsysteem. De voltallige oppositie in de Tweede Kamer deed begin vorige maand een beroep op Leers om te voorkomen dat Sahar wordt uitgezet.