Oliemagnaat Chodorkovski schuldig bevonden

De voormalige Russische oliemagnaat Michail Chodorkovski is maandag door een rechtbank in Moskou schuldig bevonden aan verduistering. Dit melden de Russische persbureaus Interfax en ITAR-Tass. Het is het tweede proces tegen deze ooit rijkste man van Rusland.

In 2003 werd Chodorkovski wegens belastingontduiking tot acht jaar gevangenisstraf veroordeeld. Deze straf zit er dus bijna op. Hij loopt, nu hij schuldig is bevonden aan verduistering, het gevaar tot minstens 2017 vast te moeten blijven zitten.

De processen tegen Chodorkovski worden door velen gezien als een strafmaatregel voor zijn pogingen om destijds een politiek en economisch tegengewicht te bieden aan president Vladimir Poetin. Chodorkovski's olieconcern Yukos werd na zijn veroordeling overgenomen door de Russische staat.

Chodorkovski was tijdens de roerige privatisering in de jaren '90 -toen Ruslands grondstoffen werden verdeeld onder de zakenlieden met politieke connecties die later bekend werden als de 'oligarchen'- meedogenloos in zijn pogingen om Yukos in zijn greep te krijgen. Toen hij het concern eenmaal onder zijn controle had, werd hij een van de eersten in Rusland die pleitten voor de invoering van westerse zakenmethoden. Daarnaast ondersteunde hij politieke partijen die zich verzetten tegen Poetins beleid en richtte hij een stichting op om het maatschappelijke middenveld in Rusland te versterken.

Hij stond maandag terecht wegens verduistering van miljarden dollars aan olie, een beschuldiging die zijn aanhangers absurd noemen.


Oliemagnaat Chodorkovski schuldig bevonden (Foto: Novum)