'Bestrijden internetcriminaliteit moet effectiever'

Justitie houdt zich te weinig bezig met het bestrijden van internetcriminaliteit. Slechts een fractie van de verschillende vormen van cybercrime wordt momenteel in beeld gebracht. De meeste daders worden daardoor niet gepakt.

Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van de ministeries van Economische Zaken en Veiligheid en Justitie werd uitgevoerd.

Voor een effectieve bestrijding tegen onder meer phishing, kinderporno en voorschotfraude moet de politie beter gaan samenwerken. Volgens het onderzoek moet de politie meer hulp inschakelen van internetproviders, geldtransferkantoren, banken en verstrekkers van domeinnamen om verdachte internetgebruikers te onderzoeken.

De bestrijding van internetcriminaliteit wordt bemoeilijkt door de grote mate van anonimiteit en het wereldwijde karakter van het internet. Vaak stopt de opsporing bij de Nederlandse grens, maar worden juist vele handelingen vanuit het buitenland gedaan. Bovendien beschikken daders tegenwoordig over allerlei technieken om geen sporen achter te laten.


'Bestrijden internetcriminaliteit moet effectiever' (Foto: Novum)