Nauwelijks overtredingen bij 'snelheidsdekens'

De waarschuwing voor extra controles bij snelwegen waar maar 50 kilometer per uur mag worden gereden en inhaalverboden voor vrachtauto's gelden heeft gewerkt. Dat hebben het Korps Landelijke Politiediensten en het OM woensdag geconstateerd. Er werden woensdagochtend maar twaalf overtreders bekeurd en het aantal ongevallen bleef onder de tien.

Overigens waren alleen in de omgeving van Velsen, Breda en Arnhem-Nijmegen 'snelheidsdekens' van kracht. Twee automobilisten werden bekeurd omdat ze meer dan 80 kilometer per uur reden.

Acht vrachtwagenchauffeurs werden betrapt op het negeren van het inhaalverbod en een vrachtauto met gevaarlijke stoffen werd aan de kant gezet. Een andere chauffeur kreeg een rijverbod opgelegd omdat zijn vrachtwagen was overbeladen en er werd een een bekeuring gegeven voor bumperkleven.

Rijkswaterstaat legde de afgelopen dagen vanwege spekgladde snelwegen op sommige plekken een 'snelheidsdeken' op, waarbij de snelheidslimiet op 50 kilometer per uur is gesteld. Deze norm is de wettelijk verplichte maximumsnelheid. Doordat in eerste instantie lang niet iedereen zich aan de limiet hield, kondigde de verkeerspolitie dinsdag extra controles aan. De controles blijven voorlopig nog van kracht.