Spoorwegpersoneel dreigt met actie om wc's

Treinpersoneel gaat mogelijk actievoeren om af te dwingen dat er wc's komen in de nieuwe stoptreinen. De vakbond FNV Bondgenoten wil uiterlijk 16 december een toezegging van de NS, meldt dagblad Trouw zaterdag.

In de nieuwe generatie stoptreinen, de zogeheten Sprinters, zit geen toilet. Dat moet de treinen veiliger maken. Volgens de NS zijn wc's ook niet nodig, omdat met stoptreinen alleen maar korte ritjes worden gemaakt.

FNV Bondgenoten stelt echter dat het treinpersoneel dat op de Sprinters moet werken, ernstige hinder ondervindt. Mannen zouden vanuit de trein naar buiten plassen, vrouwen zouden soms urenlang niet drinken om te voorkomen dat ze naar de wc moeten.

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD) zei onlangs in de Tweede Kamer dat het inbouwen van wc's in de treinen zo'n honderd miljoen euro kost. Dat geld heeft zij niet. De kans bestaat dat de Tweede Kamer haar dwingt alsnog geld uit te trekken om toiletten in te bouwen.

De laatste keer dat spoorwegpersoneel actievoerde, was zo'n tien jaar geleden. Het personeel kwam toen in opstand tegen het zogeheten 'rondje om de kerk'. De NS wilde machinisten en conducteurs toen heel vaak op hetzelfde traject laten werken.