'Ontvoerde Nederlander geruild voor twee Afghanen'

De ontvoerde Nederlander in Afghanistan is op vrije voeten gekomen in ruil voor de vrijlating van twee Afghanen. Dat meldt de Volkskrant zaterdag op basis van een lid van het crisisteam dat zich met de ontvoerde hulpverlener heeft bezighouden.

De Nederlander, de hulpverlener Peter Oosterhuis, kwam donderdag vrij, samen met zijn Afghaanse chauffeur. Eerder waren twee vrienden of familieleden van hun ontvoerder vrijgelaten. Zij zouden enkele weken geleden door de Afghaanse autoriteiten zijn opgepakt. De ontvoerder zou tijdens onderhandelingen om hun vrijlating hebben gevraagd.

De werkgever van Oosterhuis, de hulporganisatie Streams, ontkent tegenover de Volkskrant dat er sprake is geweest van een gevangenenruil. Wel is er een tegenprestatie geleverd voor de vrijlating van Oosterhuis, maar Streams wil niet zeggen welke.

De Volkskrant meldt verder dat Oosterhuis is vrijgelaten na vreedzame onderhandelingen. De Afghaanse autoriteiten wilden Oosterhuis met geweld bevrijden, maar Streams en de Nederlandse ambassade in Kabul hebben dat tegengehouden.