KNSB noemt schaatsen op natuurijs levensgevaarlijk

Schaatsen op natuurijs is momenteel nog levensgevaarlijk. Volgens de KNSB is het ijs volstrekt onbetrouwbaar. De sneeuw maakt het bovendien lastig om te zien waar de wakken zijn. Op sommige ondergespoten weilanden en skeelerbanen is het wel mogelijk om de ijzers onder te binden, meldt de schaatsenrijdersbond donderdagmiddag.

"Natuurlijk is het mooi dat het nu al vriest en dat mensen enthousiast zijn om te gaan schaatsen", laat een woordvoerder weten. "Maar de KNSB raadt met klem af om nu al het ijs op te gaan. We kunnen waaghalzen natuurlijk niet tegenhouden, maar het is echt nog veel te gevaarlijk."

Momenteel zijn er 21 natuurijsbanen open, de meeste daarvan in het noorden en het oosten van het land. Van toertochten op meren en plassen is vooralsnog geen sprake. "Als er nu een toertocht wordt uitgezet, komen daar waarschijnlijk meer dan tienduizend mensen op af. Daarvoor is het ijs nog veel te dun."

De vorstperiode lijkt zondag ten einde te komen. Het KNMI voorspelt dan een middagtemperatuur die kan oplopen tot 5 graden.


'Schaatsen op natuurijs levensgevaarlijk' (Foto: Novum)