Iraanse minister niet naar Den Haag om sancties

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Manouchehr Mottaki heeft deze week een conferentie in Den Haag niet bijgewoond, omdat bedrijven op Schiphol weigerden zijn vliegtuig bij te tanken voor de terugreis. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dit dinsdagavond bevestigd.

De minister zou deze week naar een conferentie gaan van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens, die samenwerkt met de Verenigde Naties. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kon echter niet garanderen dat zijn vliegtuig kon worden bijgetankt. De bedrijven op Schiphol die dit verzorgen volgen hierin de regels van de Amerikaanse overheid. Amerika heeft strafmaatregelen aangekondigd tegen bedrijven die brandstof leveren aan Iran.

Volgens de woordvoerder is het niet zo dat Nederland heeft geweigerd het toestel van de Iraanse minister bij te tanken. "Wij kunnen de bedrijven echter niet dwingen wel brandstof te leveren. Motakki was welkom op de conferentie, ook namens Nederland." De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) zou zelfs Mottaki ontmoeten.

De Iraanse minister had overigens wel kunnen komen, bijvoorbeeld met een lijnvlucht vanuit Teheran naar een Europese bestemming. Mottaki besloot zelf echter af te zeggen. In plaats van Mottaki kwam uiteindelijk een onderminister.