VVD wil tolbrug naar Almere

De VVD wil een tolbrug laten aanleggen tussen Almere en Amsterdam. De brug moet een alternatief worden voor de files op de A6 en de A1, schrijft De Telegraaf zaterdag.

VVD-Kamerlid Charlie Aptroot ziet geen mogelijkheden om de staat een brug te laten aanleggen. "Al het publieke budget voor wegen is tot aan 2028 vastgelegd in andere projecten. Alleen met private financiers bestaat de kans dat de brug er nog voor 2020 ligt."

Aptroot dient volgende week een voorstel in om beleggingmaatschappijen, bouwers en vervoersbedrijven uit te dagen de acht kilometer lange brug aan te leggen. Het Kamerlid spreekt van een 'soort prijsvraag'. "Laat ze hun vakmanschap maar aantonen."

De brug moet ook mogelijkheden bieden voor openbaar vervoer. Gedacht wordt aan een onderlaag met twee spoorbanen en een bovenlaag met vier rijbanen, maar een 'snelle lange bus' in plaats van een trein vindt Aptroot ook goed. "Vervoersbedrijven mogen onderling knokken voor het beste aanbod."

PVV-Kamerlid Richard de Mos noemt het in de krant een 'strak plan'. CDA-Kamerlid Sander de Rouwe wil het voorstel 'graag' onderzoeken. "Laten we maar eens kijken wat de mogelijkheden voor een verbinding zijn."