Tientallen doden bij reeks aanslagen Bagdad

De Iraakse hoofdstad Bagdad is dinsdag opnieuw opgeschrikt door terroristisch geweld. Bij een serie aanslagen zijn circa veertig doden gevallen. Zeker tien autobommen zijn tegelijkertijd ontploft in voornamelijk sjiitische buurten. Ongeveer 75 mensen zouden gewond zijn geraakt. Dat hebben veiligheidsfunctionarissen gemeld.

Sommige bommen explodeerden in de buurt van cafés of restaurants. De slachtoffers zijn volgens veiligheidsbronnen onschuldige burgers. Het aantal doden kan nog oplopen.

Zondag werden honderden kerkgangers het slachtoffer van geweld in Bagdad. Een gijzelingsactie liep uit op een bloedbad toen de politie de katholieke kerk bestormde. Zeker 46 christelijke gijzelaars en zeven Iraakse militairen kwamen om. Daarnaast raakten zeker vijftig kerkgangers gewond en ook vijftien militairen. Zeker vijf gijzelnemers werden gedood.

De daders belaagden de katholieke kerk tijdens de zondagavonddienst. De soennitische aan al-Qaeda gerelateerde beweging Islamitische Staat van Irak (ISI) eiste de verantwoordelijkheid voor de actie op.

Het geweld in Irak is enorm gedaald sinds het 'hoogtepunt' in de periode 2006-2007. Oktober kende met 194 dodelijke geweldsslachtoffers, inclusief het kerkdrama, het minste geweld sinds november vorig jaar. De dodelijkste dag van afgelopen jaar was 25 augustus, toen 64 mensen werden gedood door tien aanslagen in acht provincies.

.

Tientallen doden bij reeks aanslagen Bagdad
Tientallen doden bij reeks aanslagen Bagdad (Foto: ANP)