Terre des Hommes krijgt geen subsidie meer

Terre des Hommes krijgt geen subsidie meer van de overheid. De aanvraag van de ontwikkelingsorganisatie is afgewezen, schrijft staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Terre des Hommes had een alliantie gevormd met Kinderpostzegels Nederland en het Liliane Fonds voor het verkrijgen van de subsidie; zij vallen ook buiten de boot.

De bewindsman heeft voor de komende vijf jaar in totaal ruim 2,1 miljard euro subsidie verdeeld onder negentien allianties van ontwikkelingsorganisaties. In totaal gaat het om 67 maatschappelijke en ontwikkelingsorganisaties. Naast Terre des Hommes krijgen nog twee allianties niets, het voorstel van een vierde alliantie is nog in behandeling.

De 2,1 miljard is onvoldoende om alle aanvragen volledig te honoreren, zij vroegen samen bijna drie miljard euro. Ook moet het nieuwe kabinet bezuinigen, het uiteindelijke bedrag kan daarom nog lager uitvallen.

Zo krijgt Oxfam Novib 79,3 procent van het gevraagde bedrag, wat betekent dat ruim 421 miljoen euro wordt uitgekeerd. Dat niet de hele aanvraag is gehonoreerd, noemt de organisatie in een reactie 'pijnlijk'. "Ik vind dit moeilijk uit te leggen aan onze partners in ontwikkelingslanden en de mensen daar, die zo op onze steun rekenen", zegt directeur Farah Karimi.

Als het aan de PVV ligt, krijgt de organisatie van Karimi echter 'geen cent'. De gedoogpartij vraagt maandag meteen opheldering aan Knapen. Kamerlid Johan Driessen stelt Oxfam Novib financiële ondersteuning biedt aan de 'anti-Israëlbeweging' en het 'politieke proces' tegen PVV-leider Geert Wilders. "Er moet geen cent meer naar Oxfam Novib. De belastingbetaler hoeft niet langer op te draaien voor de financiering van die linkse bende."