Rutte: groot verlies voor Nederland

Premier Mark Rutte vindt het overlijden van schrijver Harry Mulisch 'een groot verlies voor Nederland en de Nederlandse literatuur.' "We zijn allemaal met hem opgegroeid. Hij was als een goede bekende voor veel mensen. Van de boekenlijst op school tot het succes van zijn prachtig verfilmde romans", aldus Rutte zondag in een reactie.

Rutte beschouwt het als een grote prestatie dat iemand uit zo'n klein taalgebied erin slaagde over de hele wereld gelezen te worden. "Met boeken als De aanslag en De ontdekking van de hemel bewees Mulisch zich als een schrijver van internationale statuur. Een man die universele en herkenbare thema's aansneed, zoals de Tweede Wereldoorlog." Rutte kenschetst de schrijver als erudiet en belezen. "Een echte intellectueel die met zijn boeken desondanks het hart wist te raken van een groot lezerspubliek."

De premier benadrukt de grote rol die Mulisch in eigen land speelde. "Mulisch presideerde als vanzelfsprekend over literair Nederland. Zelfs letterlijk, op zijn vaste plek, collega's ontvangend op het Boekenbal." Een einde van een tijdperk, aldus de premier. "De laatste van de Grote Drie is niet meer." De andere twee waren Gerard Reve en Willem Frederik Hermans.

Rutte: groot verlies voor Nederland
Rutte: groot verlies voor Nederland (Foto: ANP)