Oud-topman FIFA gaf tips voor omkoping

Een voormalige secretaris-generaal van wereldvoetbalbond FIFA heeft gezegd welke topmannen om te kopen zijn voor de toewijzing van het wereldkampioenschap, meldde de Britse krant Sunday Times vandaag.

De voormalige secretaris-generaal Michel Zen-Ruffinen was benaderd door journalisten die zich voordeden als lobbyisten. Op een heimelijk gemaakte opname is te zien hoe Zen-Ruffinen vertelt dat twee leden te beïnvloeden zijn met geld.

Op het filmpje zijn de namen weggepiept. Over een derde zei hij: "Dat is een man die je kan omkopen met vrouwen, niet met geld." De Zwitserse advocaat Zen-Ruffinen toonde zich bereid om de 'lobbyisten' met hen in contact te brengen.

De FIFA heeft woensdag twee leden van het uitvoerend comité voorlopig geschorst. Ze worden verdacht van corruptie bij de verkiezing van het gastland voor het WK voetbal in 2018 en 2022 op 2 december. Een topman van de Cypriotische voetbalbond meldde zaterdag dat ook bij de toewijzing van het EK voetbal van 2012 aan Polen en de Oekraïne sprake is geweest van omkoping.

Oud-topman FIFA gaf tips voor omkoping
Oud-topman FIFA gaf tips voor omkoping (Foto: ANP)