Politie schiet na wilde achtervolging

Na een ramkraak bij Haarlemmermeer hebben agenten dinsdagavond bij het achtervolgen van een busje twee keer een schot gelost. Bij de eerste keer had de bestuurder een agent omver proberen te rijden, de tweede keer werd een waarschuwingsschot gelost om iemand die wegrende te stoppen. Een verdachte is aangehouden, de ander wist te ontkomen, meldt de politie.

Rond 23.00 uur werd een ramkraak gepleegd bij een bedrijfsloods aan de Bennebroekerdijk in het dorp Cruquius. Een getuige meldde dat een busje was weggereden. Toen agenten het voertuig op de Boerhaavelaan zagen rijden, gaven ze een stopteken. De bus ging er met het gas op de plank vandoor, maar stopte in de Louis Pasteurstraat.

Nadat een agent was uitgestapt om de bestuurder te controleren, reed het busje plotseling met flinke snelheid achteruit richting de agent. Hij zag zich volgens de politie genoodzaakt op de bus te schieten. Daarbij vielen voor zover bekend geen gewonden. De bus reed daarop weer met hoge snelheid weg, achtervolgd door meerdere politiewagens.

Op de Vijfhuizerdijk reed de bestuurder tegen het verkeer in, waardoor meerdere auto's moesten uitwijken. Bij de Kromme Spieringweg kwam het busje vast te zitten. De twee inzittenden gingen er te voet vandoor. Diverse agenten renden achter hen aan en riepen dat ze zich moesten overgeven. Een agent loste daarbij een waarschuwingsschot.

Een 34-jarige man kon worden aangehouden. Naar de andere verdachte is met een speurhond en een helikopter gezocht, maar hij kon niet worden gevonden.

Zoals gebruikelijk wordt onderzocht of de agenten terecht hebben geschoten. De politie roept getuigen op zich te melden, ook automobilisten die voor de bus moesten uitwijken worden opgeroepen.