Celstraf Holleeder definitief negen jaar

De celstraf die Willem Holleeder krijgt opgelegd voor de afpersing van onder anderen vastgoedmagnaat Willem Endstra is definitief negen jaar. De Hoge Raad heeft zijn cassatieverzoek dinsdag afgewezen. De advocaat-generaal van de raad had afgelopen zomer al geadviseerd het cassatieverzoek niet te honoreren.

Het gerechtshof in Amsterdam veroordeelde de topcrimineel in juli vorig jaar tot negen jaar gevangenisstraf. De advocaten van Holleeder hadden een hele waslijst aan bezwaren tegen de veroordeling van hun cliënt. Zo vonden ze onder meer dat de beruchte Endstra-tapes niet als bewijs mochten worden gebruikt, omdat die onbetrouwbaar zouden zijn. Ook zetten ze vraagtekens bij de gebruikte opsporingsmethoden.

Verder zetten de raadslieden hun vraagtekens bij de onpartijdigheid van de rechtbank in Haarlem, die Holleeder in december 2007 ook tot negen jaar veroordeelde voor afpersingen, witwaspraktijken, deelname aan een criminele organisatie, mishandeling en bedreiging. De Hoge Raad heeft al hun bezwaren echter verworpen.

De 52-jarige crimineel had de in 2004 geliquideerde Endstra en de zakenmannen Kees Houtman en Rolf Friedländer afgeperst. Holleeder werd in 2006 opgepakt en zit sindsdien vast in de extra beveiligde gevangenis in Vught. Hij onderging in 2007 een openhartoperatie.

Het OM had in hoger beroep tien jaar tegen Holleeder geëist, twee jaar minder dan voor de rechtbank. Justitie zei rekening te houden met de gebrekkige gezondheid van de verdachte. Het Openbaar Ministerie was niet in cassatie gegaan.

Naar verwachting komt Holleeder begin 2012 vrij, maar het is zeker niet uitgesloten dat het Openbaar Ministerie hem voor die tijd in staat van beschuldiging stelt voor een reeks liquidaties.